Persbericht: 3e Nationale Nieuwjaarsduik

Voor schoon water

Spring het water in voor schoon water

– Weesperzijde 1094, Amsterdam, 1 januari 2015 –

Sinds 1 januari 2013 springen mensen die van schoon water houden elk jaar in hartje Amsterdam in de Amstel. Met hun sprong in de Amstel bij Roeicentrum Berlagebrug vragen deelnemers van allerlei nationaliteiten, gezindten en sociale klassen aandacht voor schoon water en met de opbrengst van de Nationale Nieuwjaarsduik maken wij elk jaar in Nederland een rivier schoon.

LET OP: Uit veiligheidsoverwegingen kunnen slechts 100 mensen deelnemen aan de 3e Nationale Nieuwjaarsduik bij roeicentrum Berlagebrug (Weesperzijde 1094). Schrijf je in om zeker te zijn van een plek.

Water verbindt

Schoon water brengt mensen bij elkaar. De een vindt het prachtig om in een roeiboot te stappen, uit te kijken over een grote watervlakte en de verte in te varen. De ander staat op een steiger, neemt een duik en zwemt zo ver hij kan richting de horizon. De roeier en de zwemmer die met elkaar aan de waterkant staan, kunnen uren praten over hun gezamenlijke passie.

Passie voor water

De gezamenlijke passie voor water bracht Roeicentrum Berlagebrug en Stichting Aquarius bekend van ondermeer de Amsterdam Rotterdam Triathlon, de Amsterdam Swim, de Royal Amstel Swim bijeen en samen organiseren zij dit jaar de Nationale Nieuwjaarsduik op de Amstel voor roeiers, open water zwemmers, triatleten en inwoners uit de binnenstad. De Duik biedt plaats aan max 100 deelnemers. Voorinschrijving verplicht

Traditie

Vele Nationale Nieuwjaarsduiken zijn inmiddels verworden van maatschappelijke tot commerciële initiatieven. Je kunt er oranje wintermutsen en warme worst krijgen en bent meteen klant van de Unox worst- en soepfabriek. De menselijke maat is zoek bij deze duiken en massacommercie voert de boventoon. “Wij springen elk jaar voor schoon water in de Amstel. Zo maken wij samen met Swim For Water op Wereld Water Dag (22 maart) elk jaar in Nederland een rivier schoon.”, zegt Erik van Loon van Stichting Aquarius.

World Rowing Championships

Jasper Smink van Roeicentrum Berlage: “Amsterdammers kennen sinds 1 januari 2013 een Nieuwjaarsduik op de Amstel. We zitten op een prachtige plek aan de Amstel die zich prima leent voor allerhande wateractiviteiten en wij zijn dan ook verheugd dat wij dit jaar weer de Nationale Nieuwjaarsduik mogen huisvesten. Natuurlijk hopen wij stiekem ook dat na elke Nieuwjaarsduik meer Amsterdammers kiezen om bij ons te gaan roeien”.

Swim For Water

De opbrengst van de 3e Nationale Nieuwjaarsduik gaat elk jaar naar Swim For Water. Swim For Water maakt op Wereld Water Dag (22 maart) elk jaar een rivier schoon in Nederland. In 2009 de Schie, in 2010 de Rotte, in 2011 de Amstel, in 2012 de Oude IJssel, in 2013 de Laak, in 2014 de Oude Rijn van Harmelen tot Katwijk aan Zee. In 2015 wordt de Nieuwe Hollandse Waterlinie schoon gemaakt. Naast de jaarlijkse river clean up op Wereld Water Dag initieert, organiseert of financiert Swim For Water ook vele andere schoon water projecten in binnen- en buitenland zoals het Ronald McDonald Centre in 2012, Livebuild in 2011, Max Foundation in 2010, Gehandicapten Zwemmen in 2009 en de Big Jump in 2008. Zie Projecten.

Locatie

De 3e Nationale Nieuwjaarsduik vindt plaats op donderdag 1 januari 2015. Om 13.00 uur ’s middags duiken de deelnemers het water in. Plaats van handeling is de aanlegsteiger van Roeicentrum Berlage, Weesperzijde 1094 te Amsterdam. De steiger van Roeicentrum Berlage ligt op loopafstand van trein- en metrostation Amstel. Toeschouwers zijn van harte welkom om te komen kijken.

—————————————————–

Noot voor de pers (niet voor publicatie):

Meer informatie over de 3e Nationale Nieuwjaarsduik is te verkrijgen bij: Erik van Loon, Stichting Aquarius, Telefoon 06 549 33 606 of info@stichtingaquarius.nl

Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte uitgenodigd om in beeld en geluid verslag te doen van de 3e Nationale Nieuwjaarsduik.